NÉMA FRIGYES

Néma Frigyes

1955. június 30. (Balatonalmádi) - 2011. február 11. (Pécs-Pellérd)

Frici a Szélkiáltó egyik alapító tagja volt, az együttesben 1974. októberétől 1975. októberéig játszott.

1973-ban végzett a veszprémi Lovassy Gimnáziumban, majd sikeresen felvételizett a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakára. A főiskola megkezdése előtt egy évre Kiskunfélegyházára vitték katonának.

A nevével - amelyet jól megjegyeztem magamnak, mert érdekesnek találtam -, ekkor, IV. osztályos gimnazistaként találkoztam először az Ifjúsági Magazin egyik rovatában, amelyben levelezőpartnert keresett. Címnek csak ennyit adott meg: Kiskunfélegyháza, Pf.: 10.

Akkor még nem tudtam, hogy később hányszor le fogom én is írni ezt a címet feladóként a nevem alá, hiszen alig egy év múlva, a sikeres felvételim után én is ugyanott kezdem meg a katonai szolgálatomat. A megjegyzett név újra előbukkant, de azt sem tudtam akkor még, hogy a továbbiakban is egy darabig párhuzamos síneken fut majd az életünk.

Néma Frigyes és Lajdi Tamás 2004-ben a Szélkiáltó jubileumi koncertjén

Személyesen először a leszerelés után találkoztunk a főiskolán a Szélkiáltó egy koncertjén, amelyet a gólyatábor résztvevőinek - azaz nekünk - adtak, talán a Szenes Klubban. A sors fintora volt, hogy a találkozás után egy hónappal már én játszottam a helyén az együttesben.

A helycsere ellenére mi ketten jó viszonyban maradtunk egymással végig. 1978-ban diplomázott és lakóhelyéhez közel, Balatonfűzfőn kezdett el tanítani.

Aztán szem elől vesztettük egymást, csak az ötévente megtartott jubileumi koncerteken találkoztunk. A zenélést nem hagyta teljesen abba, önálló fellépéseket vállalt egy szál gitárral.

Később meglepődve hallottuk, hogy a tanári pályát elhagyva, zöldségkereskedő lett belőle Balatonalmádiban. Talán egy-másfél éve lehetett, hogy felhívott bennünket azzal a hírrel, hogy ide Pécs mellé, Pellérdre költözött.

Ma tudtuk meg, hogy itt érte a halál is 2011. február 11-én. Nyugodjon békében... 2004-ben a Szélkiáltó jubileumi koncertjén

9 hozzászólás

 1. Ádám szerint:

  Látom Takácsot is tanította Néma Frigyes. Nekem, és sok más fűzfőgyártelepi általános iskolás diáknak is életre szóló traumát okozott az idegbeteg üvöltözése az osztályban, és amikor mindenki előtt megszégyenített minket valós vagy valótlan dolgokért, és kemény pofonokat osztott ki nekünk. Csak a miheztartás végett írom, mert régóta cipelem ezt a terhet, és amúgy sem szeretem, amikor jótékonyan elfelejtünk dolgokat, amikkel felelősség jár. Önkortrolra alkalmatlan ember volt, remélem talán másoknak tudott adni is valami pozitívat is, de nagyon sokan mélyen megszenvedtük a vele kényszerűen eltöltött időt. Isten nyugosztalja!

 2. Mózs József szerint:

  Egy szakaszban szolgàltunk Kiskunfélegyházàn.
  Nyugodj békében.

 3. Takács l szerint:

  Remélem a pokolba jutottál Néma Frigyes.Gratulálok… Igen zöldségesnek való voltát,nem tanárnak.

 4. Toth Zoli szerint:

  A Joisten nyugosztaljon, Frici bacsi. Te inditottal el a gitaros palyan, es az a ‘szerelem’ az eletem vegeig fog tartani. Orokke halas leszek Neked.

 5. Dr. Bttm szerint:

  Közben felfedeztem más elhunyt Szélkiáltóst is. Nyugodjanak békében. Tamás nevét írtam Frici helyett. Elnézést kérek, lapsus…

 6. Dr. Bttm szerint:

  Megdöbbenve olvasom e hírt. Lakner Tamást látásból ismertem a veszprémi Lovassy Gimnáziumból veszprémi lakos és az első kétéves Lovassy-diákoskodásom idejéből, bár korban én valamivel idősebb vagyok (1953. decemberi születésű). Akkoriban hallottam róla pécsi magyar-ének szakos időszakomban (1973. szept. – kb. december közepe), amíg hangszalagproblémáim miatt nem kellett szakot változtatnom magyar-történelemre s kötelezően évet kihagynom, majd medig magyar-történelem szakos éveimben. Személyes kapcsolatban nem voltam vele, de látásból és hallomásból ismertem. Mindig összeszorul a szívem, amikor közeli- vagy távoli ismerőseim – nem szólva a még közeleb állók – halálhíre hallatán. Kölönösen, ha még korban közel is állunk egymáshoz… Remélem, hogy odaát sokkal jobb helyen van… elkerülvén véglegesen Pécsről, majd pedig távol kerülvén hazámtól már csak interneten keresztül, véletlenszerűen – mint most – értesülök fiatalkori, egykori ismerőseim, barátaim sorsáról… S manapság sajnos egyre több halálhírrel találkozom, ami eszembe juttatja könyörtelenül, hogy kenyerem legjavát elfogyasztottam, most még inkább rám is rám kerülhet a sor bármelyik pillanatban…

 7. Betlehem Márta szerint:

  Nagyon-nagyon sajnálom!
  Belegondoltam, abba, hogy annyi idős volt mint én! 🙁
  Nyugodj békében!
  Betlehem Márta

 8. Salló Andrea szerint:

  A “távozásról” drága Jolánkánk halála óta máshogyan gondolkodom! Szép további életet Frigyesnek!

 9. Csirke Erzsébet szerint:

  Istenem, mit mondhatnék……?!
  összeszorult a szívem…….nyugodjanak békében……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Blue Captcha Image
Refresh

*