Lakner Tamás Keresztény Béla Rozs Tamás Fenyvesi Béla

Jubileumi koncert

Fenyvesi Béla, 2019. október 31.
nincs hozzászólás
Kategóriák: énekelt vers, koncertek
Cimkék: , , , ,

Szélkiáltó 45 – Kaláka 50

Belépőjegyek:

I. hely: 3.490Ft
II. hely: 2.490 Ft

Jegyek válthatók a Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed információs pontjain, valamint online a JEGYMESTER oldalán.

A koncert előtt és után megvásárolható lesz a Szélkiáltó legújabb lemeze, amelyen az Aucasin és Nicolete című ófrancia széphistória zenéje hallható.

A koncerten közreműködnek:

a Pécsi Szimfonietta

Pécsi Szimfonietta

Vendégek:
Beck Zoltán (30Y)

Beck Zoli

Fenyvesi Márton

Fenyvesi Márton

Vezényel:
Gryllus Samu

“A Kossuth-díjas Kaláka és a Magyar Örökség díjas Szélkiáltó vitathatatlanul a verséneklés műfajának klasszikusai. A két együttest szoros barátság fűzi egymáshoz, melyet a számtalan közös koncert, turné és jubileum is bizonyít. Nemzedékeken átívelő munkásságuk révén a költészet és a zene összetartozását reprezentáló „kortalan” művészetükkel váltak az értékekre érzékeny gyermekek, szülők és ma már nagyszülők alapélményévé.

Kommunikálni akarnak, a költő gondolatait továbbadni, továbbgondoltatni. Ugyan egyes dolgokat el lehet mondani szavakkal, de vannak olyan is, amelyeket csak zenével lehet igazán kifejezni, mert az ének olyan magaslatba emeli az ember mondanivalóját, ahol már a legbensőbb dolgok is megvilágosodnak. A vers énekelt formája fel tudja erősíteni az értelmi, érzelmi tartalmakat, mely nélkül sok alkotás nem juthatna célba.

Ezért időszerű az énekelt vers ma is. Előadásuk különleges, ritkán hallható élményt ígér, mely kiteljesedik szimfonikus zenekari hangzással is. A koncert egyik érdekessége lesz, hogy közreműködik rajta egy “Kalákás” és egy “Szélkiáltós” gyermek is. Gryllus Samu a Kaláka dalok nagyzenekari hangszerelése mellett a szimfonikus zenekart vezényli és Fenyvesi Márton, aki néhány Szélkiáltó dal szimfonikus hangszerelése mellett két szám erejéig együtt zenél a Szélkiáltóval.

Az est első részében közreműködik a Pécsi Szimfonietta, míg a második részben a hagyományos „kalákás” és „szélkiáltós” koncertélményben lehet része a hallgatóknak, ráadásként számos közös zenélésük hagyományát is felidézik…”

 

Hozzászólások

Hagyjon egy üzenetet:

Név *

E-mail (rejtett) *

Weboldal

Blue Captcha Image
Refresh

*